Inspiratie voor aquarium inrichten

De Blog van AquaTon

 

Hallo Aquarium liefhebbers.

 

In deze blog ga ik verschillende stylen bespreken voor het inrichten van een aquarium.

Zoals ik in mijn introductie blog aangaf ben ik zelf wat onvoorbereid en wat overhaast deze hobby gestart dus maak niet diezelfde fout.

De uitdrukking “kalmte redt je” vind ik zeker op deze hobby heel toepasselijk in al haar facetten.

 

Hoe begin ik aan aquarium inrichting ?

 

Een goede manier om te beginnen is het opdoen van inspiratie.

In deze fase heb je eigenlijk nog helemaal geen aquarium nodig , sterker nog, misschien is het wel beter om nog geen aquarium te hebben want wellicht pas je die keuze nog aan als je al iets in gedachten had.

Inspiratiebronnen zijn er eindeloos en om daar een beetje ordening in te krijgen benoem ik in eerste instantie een grove verdeling in soorten aquarium inrichting :

- Biotoop aquarium

- Gezelschap aquarium

- Aquascape aquarium

- Thema aquarium

 

Biotoop aquarium

 

Een biotoop aquarium is een aquarium dat zo is ingericht zoals dat in de echte natuur ook voorkomt.

Met deze inrichting beleef je dus een stukje natuur dat ook ergens in de wereld daadwerkelijk bestaat.

De verhoudingen laten we buiten beschouwing, het gaat om de natuurgetrouwe beleving.

Een aantal bekende biotopen zijn :

- Zuid-Amerika biotoop

- Midden-Amerika biotoop

- Afrika Biotoop

- Zuidoost-Azië biotoop

 

Dit zijn dus ook de gebieden waar bepaalde vissen en planten hun habitat hebben en bestaan uit rivieren, meren, moerassen en regenwoud gebieden.

Misschien dat je hier al een beetje richting in kunt vinden maar het zijn nogal grote gebieden en uiteraard weer te verdelen in kleinere gebieden met elk weer met hun eigen kenmerken dus het kan nog gedetailleerder.

Bij het creëren van een biotoop aquarium is het dus zaak om goed onderzoek te doen naar de natuurlijke omstandigheden van dat bepaalde gebied zoals de vissoorten die er voorkomen alsook de plantsoorten , de bodemgesteldheid , waterwaarden zoals zuurgraad (PH) en hardheid ( GH en KH) , de hardscape ( hout , steen of combinatie ).

Om er een beetje een idee bij te krijgen zal ik per biotoop een en ander benoemen wat jou op weg kan helpen omdat het nogal lastig is om echt een gedetailleerd plaatje per biotoop te krijgen.

 

De Zuid-Amerika biotoop

 

Dit is eigenlijk wel de grootste en meest gevarieerde biotoop.

De meest bekende hiervan is de Amazone biotoop.

De Amazone rivier is ongeveer 6.500km lang en van Peru stroomt deze rivier via meerdere landen naar Brazilië waar deze uitmond in de zee.

Onderweg heeft deze rivier nog eens meer dan 1.100 zijrivieren met daarvan ook velen met een eigen oorsprong en vormt daarmee het grootste tropische regenwoud en meest rijke ecosysteem ter wereld.

Deze biotoop kun je nog verdelen in :

 

- Zwart water (blackwater) biotoop waarvan de Rio Negro , een heel bekende is en zijn naam dankt aan de donkere kleur van het water.

Kenmerkend aan zwart water rivieren en daarbij horende beekjes en poelen veroorzaakt door uit de oever tredende hoofdrivieren en het weer terugtrekken ervan zijn de lage zuurgraad (PH) en heel zacht water door rottende natuurafval (humus) en grote hoeveelheden regenwater (zacht).

De ogende zwarte kleur van het water word veroorzaakt door de tannines die vrijkomen uit natuurafval zoals takjes en bladeren alsook het sediment in deze rivieren, beekjes en poelen, omdat er in verhouding te weinig bacteriën (afval opruimers) zijn om dit allemaal te verwerken.

Ondanks dat zijn er toch heel veel vissoorten te vinden waarvan bekendere zoals (dwerg) Cichliden , Characidae zoals zalmachtigen (roodkopzalm , tetra’s) , soorten corydora’s , Discusvissen , Maanvissen en nog veel meer.

Wat betreft waterplanten is het meest reële plaatje wellicht om helemaal geen planten te gebruiken omdat er eigenlijk weinig planten in deze omstandigheden voorkomen.

Mogelijke planten in deze biotoop zijn o.a. Amazone zwaardplanten zoals aantal Echinodorus soorten, Helanthium, Ceratophyllum en Vallisneria.

 

- Helder water (clearwater) biotoop zoals de Rio Xingu en Rio Tocantins danken deze naam aan de grote helderheid van het water.

Deze rivieren vinden hun oorsprong in onder andere de rotsachtige hooglanden van Guyana en Brazilië.

Het rotsachtige substraat zorgt voor een goede filtering van het water waardoor dus de helderheid.

Hierdoor is dit water ook minder zuur en harder dan zowel het zwart water als wit water.

Mogelijke vissoorten zijn Zuid-Amerikaanse (dwerg) Cichliden, otocinclus , zebra meerval.

Planten die passen in deze biotoop zijn onder andere Echinodorus “red diamond en xinguensis” , Heteranthera zosterifolia, Helanthium, Staurogyne.

 

- Wit water (whitewater) biotoop zoals de Maranon, Jutai en Napo rivieren zie je vooral in het Andes gebergte.

Vanaf hun bron voeren deze rivieren voedingsrijk sediment mee en bij het samenkomen van deze rivieren geeft vermenging (kolken) van deze stromingen een wit uiterlijk hoewel het zoveel is dat het eigenlijk meer een melkachtige bruine kleur teweeg brengt.

De Amazone rivier zelf valt ook onder wit water rivier maar door de enorme weg die zij aflegt en onderweg de vele rivieren die onderweg aansluiten met elk hun eigen bron en eigenschappen wordt het eigenlijk een steeds grotere mengelmoes.

Vissen die hier voorkomen zijn onder andere weer vele zuid-amerikaanse Cichliden , Maanvissen , Discusvissen , corydora’s , Characidae-achtigen zoals gasteropelecus sternicla , zalmachtigen , tetra’s, piranhas en eigenlijk nog veel meer , zelfs dolfijnen maar die zijn dan weer minder geschikt voor een aquarium.

Wat betreft planten past hier de Amazone zwaardplanten zoals meerdere soorten Echinodorus, Ceratophyllum , Vallesneria , Cabomba , Limnobium (drijfplant), Myriophyllum , Alternanthera , Heteranthera zosterifolia.

 

De Midden-Amerika biotoop

 

Ook een Midden-Amerika is heel divers.

Je hebt hier prachtige meren en natuurlijk ook rivieren variërend van rotsachtig in de hooglanden tot modderig in lager gelegen gebieden.

Een aantal bekende meren zijn het Atitlan meer , Managua meer en Nicaragua meer.

Rivieren als Rio Monga (Honduras) , Rio Usumacinta (Mexico) , Rio Guarumo (Panama) , Rio Pacuare (Costa Rica).

Hoewel Midden-Amerika boven water erg groen kan zijn is het eigenlijk onder water een stuk minder groen.

De meren hebben vooral rotsachtige oevers , in de rivieren heb je in de lager gelegen gebieden ook modderige oevers.

Vissen die vooral voorkomen in deze biotoop zijn de Amerikaanse Cichliden en levendbarende vissen zoals guppy’s en zwaarddragers (Poeciliidae)) zoals platy’s, mollies en meervallen uit de Loricariidae familie.

Levendbarend betekend dat de vissen levend worden geboren en dus niet uit eitjes komen.

De Cichliden familie is een enorm grote familie met daarin enorm vele soorten.

Er wordt breed aangenomen dat de Cichliden hun oorsprong hebben in rivieren in Afrika en dat door splitsing van continenten zij deels zijn mee verhuisd naar Zuid-Amerika.

Later zou door aardverschuivingen Zuid-Amerika zijn verbonden met Noord-Amerika en die verbinding noemen wij nu Midden-Amerika waar deze Cichliden ook weer hun habitat hebben gevonden.

Zij komen voor in de meren en rivieren en er word beweerd dat de Cichliden in de meren meer agressief en territoriaal gedrag vertonen dan die in de rivieren.

Er word ook wel beweerd dat de Amerikaanse Cichliden de meest agressieve zijn binnen deze familie maar dat is wellicht nogal erg gegeneraliseerd.

Toch is het wel raadzaam als je voor Cichliden kiest wel even goed uit te zoeken welke meer en welke minder agressief gedrag kunnen vertonen.

De levendbarende vissen zijn niet agressief , wel levendig en kijk er ook niet vreemd van op dat zij ook in jouw aquarium jonge visjes kunnen voortbrengen.

De inrichting van een aquarium met Cichliden is toch wel vooral rotsachtig en weinig tot geen planten.

De levendbarende vissen voelen zich thuis in water waar weinig stroming is en kunnen planten wel wat meer waarderen en ook wat hout misstaat niet.

Het water is vrij hard en heeft een vrij hoge zuurgraad.

Planten die goed passen in deze biotoop zijn Cabomba, Bacopa, Echinodorus soorten , Hemianthus callitrichoides, Ludwigia repens, Micranthemum umbrosum, Shinnersia rivularis, Vallisneria.

De Vallisneria is een plant die in veel biotopen genoemd word maar eigenlijk een van de soorten waarop dat van toepassing is is de spiralis.

Er zijn soorten Vallisneria die wat minder reislustig zijn en meer passen in een specifieke biotoop.

 

De Afrika Biotoop

 

Heel bekende Afrikaanse biotopen zijn die van het Tanganyika meer en Malawi meer.

Dit zijn ook niet bepaald kleine meren en met ongeveer 33.000km2 is het Tanganyika meer het grootst en voor een beetje beeldvorming , dit is groter dan heel België.

Omdat deze meren zo immens groot zijn kun je eigenlijk een dergelijke biotoop ook weer verdelen in meerdere biotopen maar het algehele beeld is vooral rotsachtig en weinig tot geen planten.

In deze biotopen kom je al snel uit bij Afrikaanse Cichlide vissen en de keuze in soorten is enorm.

Je kunt verschil maken in deze biotopen door de Cichlide soorten die daar ook in thuis horen.

Maar er wonen niet alleen Cichliden , ook soorten meervallen als Synodontis , of Lamprichthys tanganicanus alsook slakken als Neothauma tanganyicense hebben daar hun habitat.

Wat betreft planten is het hier dus vrij karig maar planten die goed passen zijn Vallisneria spiralis (hoewel geen spiraalvorm) , Ceratophyllum demersum, Pista stratiotes, Hydrilla verticillata.

Door de rotsachtige omgeving is het wellicht niet verwonderlijk dat het water vrij hard is en vrij basisch (hoge PH).

Het substraat is veelal zanderig, fijn grind of combinatie ervan.

 

Afrika is groot , heel groot eigenlijk en naast deze meren zijn er ook rivieren.

Met name in het westelijk deel en centraal deel van Afrika vind je een aantal bekendere rivieren zoals de Congo, Ubanghi , Niger en de Gambia.

In deze rivieren vindt je een grote diversiteit aan vissen en ook meer planten.

Naast stenen als decoratie past hier ook hout in wat mooi als schuilplaats voor vissen kan dienen.

Vissen die je onder andere hier vindt zijn Afrikaanse tetra’s zoals Congozalm en Roodoogzalm , Cichlide soorten , Meerval zoals Synodontis, Aphyosemions en Afrikaanse barbelen.

Planten zoals Anubias soorten , Nesaea crassicaulis , Nymphaea soorten, Bolbitis heudelotii (watervaren) , Crinum natans, Vallisneria spiralis passen goed in deze biotoop.

Wat betreft zuurgraad en hardheid van het water is het vrij neutraal.

Je kunt ook kijken naar een Zuid-Afrikaans moerasgebied zoals Okavango Delta of een Madagaskar biotoop.

 

Zuidoost-Azië biotoop

 

Dit is ook weer een enorm gebied met veel rivieren die vanuit bergen in tropische regenwouden terecht komen, beekjes , moerasgebieden en zelfs rijstvelden met ook weer grote diversiteit aan soorten vissen en planten.

Een aantal bekende biotopen zijn;

- Zuidoost-Azië rivier (Sumatra , Borneo, Java)

Deze rivieren heb een wat roodbruin-achtige uitstraling door ijzerrijk substraat.

Door rottende vegetatie op de bodem van de rivieren is het water vrij zuur.

Als decoratie past hout hier goed in , ook om boomwortels te simuleren en verder hier en daar een roodkleurige steen.

Vissen die hier in leven zijn Barbeel soorten (sumatraan , clownbarbeel, kegelvlekbarbeel), Botia soorten, Danio soorten.

Wat betreft beplanting kun je hierin wel aardig los gaan, mag flink beplant worden.

Planten die je hier vindt zijn Cryptocoryne (pontederiifolia, nevilli) , Bucephalandra, Hygrophila (corymbosa, polysperma), Hydrocotyle sibthorpioides, Microsorium pteropus (Javavaren), Nymphaea (Lotus), Vallisneria tortifolia, Rotala rotundifolia.

 

Wat dieper in de regenwouden vindt je weer kleinere beekjes en poeltjes (blackwater pool).

Hier is het water nog zuurder en nog zachter (denk aan blackwater amazone).

Vissen die je hier treft zijn onder andere Goerami’s , Betta’s, Rasbora soorten (clown rasbora , knipstaart rasbora) en glasmeervallen.

 

- India/Birma (Myanmar) rivier

Dit is niet een rivier maar een heel systeem van rivieren waaronder Ganges , Brahmaputra , Krishna en Chittar.

Vanuit de grootste mangrovebossen ter wereld (de Sundarbans) stromen de rivieren naar lager gelegen gebieden in de Himalaya.

Het water heeft een neutrale zuurgraag (PH) en een gemiddelde hardheid (GH , KH).

Als substraat past zand of fijn grind heel goed in deze biotoop.

Ronde stenen en drijfhout passen heel mooi in deze biotoop.

Vissen die hierin thuis horen zijn Danio’s (zebradanio, luipaarddanio), Barbeel zoals prachtbarbeel en staartvlekbarbeel, Dwerg- en honinggoerami, Indische glasmeerval, Birmese modderkruiper (Botia histrionica).

Deze biotoop mag flink beplant worden en planten die je hier vindt zijn Aponogeton (crispus,ulvaseus), Rotala macranda , Ceratopteris, Blyxa, Cryptocoryne (undulata, parva), Eleocharis (naaldgras), Hygrophila (diffornis ,polysperma), Limnophila (aquatica, sessiliflora).

 

Dan heb je nog de zuidelijke Thailand biotoop met kristalhelder regenwoud riviertjes met snelstromende rotsachtige delen en meer rustige en ondiepere delen met wat meer planten.

Wat grover grind voorin in het aquarium als midden van de rivier en een zandbed achterin als zijnde meer het oevergedeelte past hier heel mooi in.

Verder wat ronde stenen en drijfhout.

De zuurgraad en hardheid van het water is vrij neutraal.

Vissen die hier mooi in passen zijn Botia striata en dwerg Botia, Tetraodon nigroviridis, Barbelen (prachtbarbeel, vijfstreepbarbeel, vuurstaartbarbeel), Zebradanio.

Planten die hier goed passen zijn Crinum thaianum, Cryptocoryne (albida, balansea), Hygrophila difformis, Vallisneria.

 

Kijk ook eens naar de Nieuw-Guinea biotoop en Noord-Australië biotoop.

Hoewel niet helemaal hetzelfde hebben zij wel veel overeenkomsten.

Het grote eiland Nieuw-Guinea was ooit verbonden met Australië.

Rivieren stromen hier door verschillende landschappen zoals berggebieden en regenwoud gebieden.

Door regen seizoenen zijn de rivieren onderhevig aan veranderingen wat betreft volume en stroming en maakt deze rivieren prima geschikt voor paring van diverse soorten vissen.

Het water is vrij neutraal wat betreft zuurgraad (PH) en hardheid (GH, KH).

Als substraat past fijn zand met ronde stenen.

Vissen die je hier treft zijn vooral Regenboogvissen maar ook bijvoorbeeld zoetwater Gobies (grondels).

Dit zijn vrij actieve vissen en echte zwemmers dus ze hebben wel ruimte nodig.

Planten plaats je dus best meer aan de achterkant en zijkant van het aquarium en soorten die toepasselijk zijn zijn onder andere, Vallesneria gigantea, Eusteralis stellata, Ceratophyllum demersum, Cryptocoryne versteegii, Glossostigma elatinoides,Marsilea hirsuta.

 

De genoemde biotopen zijn heel algemeen omschreven maar ik hoop vooral om een beetje idee gegeven te hebben waar in de wereld deze voornamelijk voorkomen en welke ook goed vindbaar zijn op internet.

Deze gebieden zijn echter zo immens groot dat je steeds specifieker kunt gaan delen.

Rivieren die daar stromen zijn toch even wat groter dan bijvoorbeeld de Rijn, meren zijn vele malen groter dan bijvoorbeeld het Tjeukemeer en dan nog de diversiteit in de gebieden zelf.

Ook het aantal vissoorten en plantsoorten per biotoop is vele malen groter dan genoemd.

Persoonlijk vind ik de mooiste en grootst toegevoegde waarde van een biotoop aquarium dat het ook een echt bestaand stukje natuur is en zeker als je persoonlijk iets hebt met een van die regio’s hoe mooi is het dan om dat ook thuis te kunnen beleven.

 

Als je gaat zoeken op internet naar de biotopen kan ik mij niet voorstellen dat je daarin niet iets vind dat jou aanspreekt.

Je zou ook verwachten dat dat het ook wel zo’n beetje is wat betreft mogelijkheden om een aquarium in te richten.

Maar nee hoor , er is meer.

 

Gezelschap aquarium

 

Dit is een zeer populaire manier van een aquarium inrichten.

Je gunt jezelf hiermee meer vrije keuze in de inrichting zelf en ook de keuze in vissoorten en plantsoorten.

Een aquarium echt mooi inrichten is best nog wel een uitdaging en het is daarom ook bij het inrichten van een gezelschap aquarium helemaal geen verkeerd idee om een bepaalde biotoop als leidraad te houden.

Wat betreft het inrichten zelf kun je het helemaal doen zoals jij wilt.

Wat betreft de keuze in vissen en planten zijn er wel een aantal kanttekeningen.

Je kunt namelijk niet zomaar alle vissoorten bij elkaar doen in een aquarium , zelfs soms niet als ze uit hetzelfde leefgebied komen.

Sommige soorten hebben territoriaal gedrag en/of kunnen agressief zijn.

De ene vissoort ziet de andere vissoort niet zozeer als medebewoner maar meer als een lekker hapje.

Sommige vissoorten kunnen groot worden en sommige vissoorten hebben veel zwemruimte nodig dus ook de grootte van jouw aquarium speelt daarin een belangrijke rol.

Sommige vissoorten houden van zacht en zurig water en sommige vissen juist van harder en meer basisch water.

Een Discusvis gaat zich niet prettig voelen in bijvoorbeeld het Tanganyika meer en een Cichlide die daar vandaan komt zal zich niet prettig voelen in de Rio Negro.

Vissen en ook planten hebben aanpassingsvermogen en veel van de vissen en planten die in de handel worden aangeboden zijn afkomstig uit kweek waar wellicht al gebruik gemaakt wordt van dat aanpassingsvermogen.

Maar dat houdt wel een keer op natuurlijk.

Voor planten geldt eigenlijk hetzelfde , niet alle planten zullen gedijen in een bepaalde omgeving voor wat onder andere betreft verlichting , zuurgraad en hardheid.

Als je dus een lijst samenstelt met vissen en planten kijk dan even per soort naar de eigenschappen ervan.

 

Een gezelschap aquarium heeft eigenlijk nog een voordeel ten opzichte van een aantal biotopen.

Als voorbeeld biotopen neem ik weer even de Rio Negro en het Tanganyika meer.

Het is sowieso al een kunst om een dergelijke biotoop echt indrukwekkend te maken maar minstens een kunst om die biotoop in stand te houden.

De Rio Negro is behoorlijk zuur en erg zacht wat betreft waterwaarden.

Jouw tapwater is dat niet dus zul je die waarden moeten gaan realiseren.

Hier zijn wel manieren voor zoals bijvoorbeeld filteren over turf maar de nodige kennis en ervaring is dan toch wel noodzakelijk.

Hetzelfde geldt voor het Tanganyika meer , filteren over gebroken koraal bijvoorbeeld maakt het water harder maar ook hier is de nodige kennis en ervaring wel noodzakelijk.

 

Maar er is nog een belangrijk aspect , beide inrichtingen hebben heel weinig tot geen planten.

En planten zijn een heel belangrijke schakel in de Stikstofkringloop (hierover in een volgende blog meer).

Zij produceren door fotosynthese zuurstof en verwerken o.a. nitraat (NO3) en fosfaat (PO4).

Dit gat in de Stikstofkringloop moet jij dus als aquariaan invullen en dat kan ook wel maar je moet wel weten hoe.

In het gezelschap aquarium kun je dat gat gewoon invullen door meer planten toe te voegen.

 

Probeer je wel, ondanks de meer vrije keuze in het inrichten van een gezelschap aquarium, te beperken tot een bepaalde basis of een bepaalde uitstraling.

Ondanks dat elke plant er op zich erg mooi uitziet kan het samenvoegen ervan er heel rommelig uit zien.

Dat geldt ook voor de vissen, het wordt al vrij snel te veel en daarmee geen aangename kijkbeleving maar meer een onsamenhangende kijkbeleving.

Dus ook het inrichten van een gezelschap aquarium vereist de nodige voorbereiding en onderzoek om tot een mooi resultaat te komen.

 

Aquascape aquarium

 

De term aquascape is wellicht wat verwarrend want vrij vertaald is het het inrichten van een onderwater wereld dus ook het inrichten van een biotoop aquarium en gezelschap aquarium.

Toch wordt het in de aquarium wereld anders bestempeld en gaat het hier vooral om de inrichting zelf.

De nadruk ligt hierin niet in het creëren van een stukje natuurgetrouwe omgeving maar vooral in het creëren van een indrukwekkende onderwater beleving met natuurlijke materialen.

De oorsprong van deze manier van inrichten is niet echt duidelijk maar gaat volgens meerdere historici terug in de oudheid zoals het oude Rome, Griekenland en China hoewel toen natuurlijk nog niet in aquariums zoals wij dat nu kennen maar in bijvoorbeeld bassins en vazen.

Het fenomeen aquascaping heeft eigenlijk gezicht gekregen door Nederlanders met de Dutch aquascape.

 

- Dutch aquascape

 

Wij Nederlanders zijn kennelijk wel echte floristen wat wel blijkt uit onze bedrevenheid in kweek ervan en is ook een groot export product.

Denk bijvoorbeeld aan de Keukenhof en hoeveel bezoekers die trekt , ook internationaal.

Maar al voor de Keukenhof werd er in aquariums een onderwatertuin gecreëerd wat in 1930 resulteerde in de oprichting van de Nederlandse Bond Aqua Terra (NBAT).

In dit aquarium gaat het om planten, heel veel planten.

Het wordt ook wel de Hollandse bak genoemd maar als je je er een beetje in verdiept is het niet zomaar een bak en ook niet een kwestie van lukraak volproppen met planten.

Er komt behoorlijk wat bij kijken en er zijn zelfs later in de tijd (1956) regels opgesteld.

Nu weet ik eerlijk gezegd niet wat alle regels zijn maar het gaat onder andere om het juist groeperen van planten, het juiste contrast aanbrengen met kleuren en vormen en er wordt ook gebruik gemaakt van posities en aandacht punten of plekken (regel van derden, gulden snede en gulden spiraal waarover meer in de volgende blog.).

Ook wordt gebruik gemaakt van diepte- en hoogte werking met de planten zelf maar ook bijvoorbeeld met terras verhogingen.

Verder is de keuze van vissen ook cruciaal hoewel zij hierin geen hoofdrol spelen maar meer een aanvulling zijn voor dynamiek en kleurstelling.

Soms komen er helemaal geen vissen aan te pas.

Persoonlijk vind ik deze inrichting bijzonder mooi en indrukwekkend maar kan mij voorstellen dat het voor velen niet de inrichting is om zelf te gaan houden.

Het is echter zeker een bijzondere inspiratiebron en zeker de moeite waard om echt goed te bekijken en zien of er manieren zijn die ook goed kunnen passen in jouw aquarium.

 

- Nature aquascape

 

Dit type inrichting is wereldwijd bijzonder populair geworden en als je kijkt naar dergelijk aquariums is dat ook niet zo vreemd , het zijn echt ware kunstwerken met heel veel oog voor detail en vormgeving.

Deze manier van inrichten vereist wel veel kennis, ervaring , vaardigheden en creativiteit.

De grote naam achter de introductie van deze style is Takashi Amano en naast bekend fotograaf was hij ook een groot aquariaan en ook wel zakelijk ingesteld met zijn organisatie Aqua Design Amano (ADA).

Andere grote namen in deze style zijn onder andere Dave Chow en George Farmer.

Het kenmerkende van deze style is het creëren van stuk onderwater natuur met uiteraard natuurlijke materialen en hoewel geen natuurgetrouwe biotoop heeft het toch wel een heel natuurlijke uitstraling en geeft ook verbluffende onderwater belevingen.

Ook hier wordt weer veelvuldig gebruik gemaakt van de regel van derden, de gulden snede en de gulden spiraal waarover in de volgende blog meer.

Maar ook technieken en inzichten maken dit type inrichting bijzonder interessant en een genot om naar te kijken en zijn zeker toepasbaar in elke style van aquarium inrichting.

Deze style kun je onderverdelen in drie stylen;

- Ryoboku style

Als hardscape is het vooral hout wat hier de boventoon voert en als je er goed naar kijkt zie je dat er veel aandacht is geschonken in de vormgeving ervan.

- Iwagumi style

Hier zijn het vooral stenen en rotsformaties die prominent aanwezig zijn en dat is niet een kwestie van zomaar stenen stapelen maar vaak komt hier serieus beeldhouw werk bij kijken.

- Diorama style

Met deze style neem je eigenlijk nog meer afstand van de natuurgetrouwe onderwater wereld en gaat het vooral om het creëren van bovenwater landschappen en dan ondergedompeld in water.

Een groene heuvel landschap met bomen is niet iets dat in een biotoop past maar ook hier zijn de uitstraling ervan en het vakmanschap verbluffend mooi.

 

Wat betreft vormgeving zijn hierin nog drie typen vormgeving te noemen en ik noem ze in het Engels want dat maakt het vinden ervan op internet wat makkelijker :

- Concave shape

- Convex shape

- Triangle shape

Ook zeker de moeite waard om hiernaar te kijken want wellicht is een bepaalde vormgeving mooi toepasselijk in jouw type inrichting.

 

- Jungle aquascape

 

Daar waar bovengenoemde aquascapes meer gebonden zijn aan regels , vormgeving en gebruik van bepaalde planten en hardscape is dat in deze aquascape eigenlijk niet van toepassing.

Je moet je eigenlijk voorstellen dat je midden in een jungle staat en welke kant je ook opkijkt , het is groen, heel veel groen en van vormgeving is eigenlijk geen sprake want alles staat door elkaar.

Lage planten, hoge planten, hangende planten, bomen.

Over het algemeen zie je ook vrijwel geen hardscape.

Met wat hout zou je de impressie van bomen kunnen weergeven maar het is vooral groen dat overheerst.

In deze aquascape is vrijwel geen open ruimte en zie je weinig substraat en achterwand van het aquarium.

Als je naar voorbeelden kijkt deze jungle style zie je dat ook ongeordend heel erg mooi kan zijn.

 

Thema aquarium

 

Een thema aquarium is eigenlijk niet een echt erkende style van aquarium inrichten en op zich ook niet zo vreemd als je soms de meest , laat ik zeggen, rare inrichtingen ziet.

Je vraagt je dan af waarom dergelijke thema’s in een aquarium worden verwerkt en wat het aquarium eigenlijk toevoegt.

Aan de andere misschien toch ook weer wel vreemd want naast bovengenoemde thema’s zijn er toch wel meer thema’s te bedenken.

Een thema waarmee ik zelf nog eens een aquarium in wil richten is het thema vulkaan.

Dit idee kreeg ik eigenlijk uit de film Lord of the Rings waarin je , als je er op let, enorm veel aandacht is geschonken aan de omgevingen waarin de scenes zich afspelen en dat natuurlijk om de kijker een maximale kijkbeleving te geven, iets wat je ook wilt met jouw aquarium.

In een zee aquarium kan ik mij een thema als Atlantis voorstellen, in de wachtkamer van een kinderarts en thema als Piraten en bij een bedrijf het thema dat past binnen hun bedrijfsvoering.

In mijn ogen moet het wel een connectie met water hebben en passen in een aquarium.

Zelf ben ik absoluut geen fan van plastic voorwerpen in een aquarium maar daar denkt natuurlijk niet iedereen hetzelfde over en ik spreek uit ervaring.

Toen ik begon aan deze hobby en mijn dochter nog jonger was leek het mij leuk om deze hobby met haar te delen.

Samen de visjes uitkiezen en de plantjes, hartstikke leuk natuurlijk maar toen kwam zijn met een plastic schatkistje aanzetten.

Natuurlijk geprobeerd om dat tegen te houden maar ja, je raadt het waarschijnlijk wel.

Daar waar het voor mij een bron van ergernis was was het voor haar de eye-catcher van het aquarium dus ja, wie ben ik om te oordelen.

Maar in mijn mening ben ik ervan overtuigd dat wat het thema ook is het mooiste resultaat word bereikt met natuurlijke materialen.

Een ander heel belangrijk punt is het welzijn van de vissen.

Het is hun leefomgeving en dus wel bijzonder fijn en diervriendelijk als zij zich daarin thuis voelen.

Dus ondanks dat een thema aquarium niet echt een aquascape is kan het in mijn ogen ook in een aquarium een bijzonder mooie en indrukwekkende beleving opleveren.

 

Als je je gaat verdiepen in de genoemde manieren om een aquarium in te richten ga je ongetwijfeld verdwalen maar je gaat ook zeker heel veel inspiratie opdoen en dat is ook de bedoeling.

En ondanks dat je geduld wellicht op de proef word gesteld is het wel de moeite waard om dat geduld op te brengen.

 

In mijn volgende blog ga ik het hebben over het inrichten van het aquarium zelf.

 

Heel veel aquarium plezier.

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Ruud
3 maanden geleden

Met veel plezier gelezen, hartelijk dank voor de waardevolle informatie over het inrichten van aquariums!

Ton
3 maanden geleden

Een duidelijk verhaal over de inrichting van een aquarium en goed te gebruiken voor mij.